Categories: Geen categorie

CMS, content management systeem

Welk CMS moet ik kiezen voor het bouwen van mijn website?

Wellicht heb je de term al vaker in je omgeving gehoord: ‘CMS’ ofwel, content management systeem. Maar wat is dit precies? En welk CMS zou je moeten gebruiken? Meer hierover lees je in dit artikel.

Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om content online te plaatsen en te beheren. Dit allemaal dankzij een CMS, wat staat voor content management systeem. Wil jij overzicht, controle en zelf je inhoud publiceren? CMS is een digitaal systeem waarmee je gemakkelijk aanpassingen kunt doen op je website. Een voordeel hiervan is dat je niet technisch hoeft te zijn om teksten, afbeeldingen en video’s online te delen. 

Bij het realiseren van een website is het van is het van belang dat je eerst helder hebt wat je behoeftes zijn en wat je zowel op korte als lange termijn wilt bereiken. Op basis hiervan kies jij samen met de betreffende partij die hiermee aan de slag gaat een CMS als fundament waarop jij je website gaat bouwen. De volgende content management systemen worden vaak gebruikt:

  • WordPress
  • Squarespace
  • Magento
  • Joomla
  • Drupal

Weet jij niet welk CMS je moet kiezen? Om het je een stuk makkelijker te maken vind je hieronder een uiteenzetting van de 3 populairste CMS-systemen.

Joomla

Joomla is het oudste CMS van de drie systemen die we in dit artikel behandelen. In het begin werd Joomla beschreven als een rommelige interface. Na de komst van een derde update is er duidelijk te zien dat er flink is gewerkt aan het systeem. Het is een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geworden. Joomla wordt het meest gebruikt bij het bouwen van een corporate of magazine website. Je kunt kiezen uit diverse templates, wat zorgt voor een prachtige uitstraling voor je bezoekers. Wil je een website met accountbeheer of een community? Dan kan je beter kiezen voor een ander CMS. Als we nog even kort terugblikken op het gebruiksgemak geven we daar een 6,5 tot 7 voor. Echter zijn nog een aantal onderdelen die verbeterd kunnen worden op het gebied van interface.

Drupal

Wil je een CMS dat bekend staat om vele mogelijkheden? Kies dan Drupal! Als de standaard opties niet voldoende zijn, kun je met behulp van diverse modules de voor de hand liggende mogelijkheden uitbreiden. Deze zijn vaak weer afhankelijk van de complexere modules, wat geen voordeel, maar een nadeel is. Je moet hierdoor veel extra installaties uitvoeren voordat je het gewenste resultaat hebt. De vele modules hebben een voordeel, je kunt ze in allerlei verschillende combinaties gebruiken, totdat het aansluit op jouw wensen. Drupal wordt ook wel gezien als ‘’Framework’’, omdat de modules samen krachtig zijn. Door sterke integratie en de weinig codes die hieraan verbonden zijn, is de kwaliteit van dit CMS uitstekend. Dit zorgt ervoor dat je website goed leesbaar is voor zoekmachines, zoals Google. Drupal is het beste te gebruiken bij corporate websites, intranet of een community. Het is een CMS dat voor diverse websites sites geschikt is. Ook hier maak je weer gebruik van templates. Voor de doorsnee gebruiker met weinig ervaring is Drupal een verstandige keuze. Dit  aangezien het invoeren van content wordt omschreven als eenvoudig. Op basis van de zojuist genoemde voor- en nadelen inclusief de gebruiksvriendelijkheid, wordt Drupal met een 6 beoordeeld.

WordPress

Veel mensen denken dat WordPress alleen is gebouwd om te bloggen, maar dit is niet helemaal waar. WordPress is in 2003 ontstaan en stond destijds en ook de afgelopen jaren bekend als blog systeem waarmee je laagdrempelig kon bloggen. In eerste instantie was het idee dat je vrij eenvoudig een blog kon realiseren. De focus was om de gebruiker van basis functionaliteiten te voorzien waarmee je binnen enkele minuten content kon publiceren. Dit is de kracht van het CMS-systeem WordPress.

WordPress is inmiddels uitgegroeid als een van de meest gebruikte CMS-systemen waarmee je een websites, intranets en magazines kunt bouwen.Het omvat niet veel opties en is binnen een aantal minuten gereed voor gebruik. Door middel van externe plug-ins is het mogelijk om de standaard functionaliteiten uit te breiden.

Alle instellingen en updates van de afgelopen jaren zijn vooral gericht op het  gebruikersgemak. WordPress is geschikt voor corporate websites, magazines en blogs waar diverse templates voor beschikbaar zijn. Heb je een site waarbij er accounts gekoppeld moeten worden? Dan is WordPress een minder goed idee. De core-instellingen zijn niet uitgebreid genoeg om dit goed te kunnen laten functioneren. Voor het gebruikersgemak krijgt WordPress een 9. Het systeem is voor iedereen makkelijk mee om te gaan en het zit niet moeilijk in elkaar. Het CMS heeft niet veel opties en is hierdoor ontzettend overzichtelijk.

Welk content management systeem is de beste?

Er zit totaal geen verschil in het webdesign, omdat dit niks te maken heeft met CMS. Je kunt namelijk zelf kiezen uit een van de vele templates die beschikbaar zijn. Maar er zit wel een verschil in het gebruiksgemak van de drie verschillende content management systemen. WordPress is voor iedereen zonder ervaring erg makkelijk in gebruik en heeft niet veel uitgebreide instellingen. Drupal is het minst gebruiksvriendelijk voor nieuwe gebruikers, hoewel het sinds versie 8 enorm verbeterd is. De leercurve van dit CMS ligt vrij hoog en vergt veel tijd voordat je het onder de knie hebt. 

Alle drie systemen zijn gebaseerd op dezelfde technieken waarin caching een groot verschil kan maken in de laadtijd van het CMS. Op dit vlak bevindt zich geen verschil, omdat alle systemen dit via plug-ins of modules waarmaken. Daarnaast zijn er genoeg opties om je website SEO te optimaliseren.

Heeft een uitgebreid systeem jouw voorkeur? Kies dan voor Drupal. Dit systeem biedt oneindig veel mogelijkheden om je website te laten voldoen aan jouw wensen. Dit CMS is geschikt voor alle type websites inclusief accountbeheer. Let wel! het is NIET geschikt voor gebruikers met weinig ervaring. Weet jij nog niet veel van websites af en wil jij gebruiksgemak? Kies dan voor het CMS van WordPress of Joomla voor een goede start. Ben je enigszins ervaren, maar wil je wel een makkelijk systeem? Dan kun je kiezen voor Drupal. Kom je er niet uit en heb je een vraag over web development? Wij helpen je graag op weg. Neem eenvoudig contact op of stuur een mail.

Yadmin

Share
Published by
Yadmin

Recent Posts

Mijn website mobielvriendelijk maken, waar moet ik beginnen?

Mijn website mobielvriendelijk maken, waar moet ik beginnen? Doordat bijna alles tegenwoordig online plaatsvindt is…

3 jaar ago

Google Core Web Vital gaat vanaf mei 2021 in, inclusief een badge.

Groot nieuws in Google Pagespeed-land! We wisten al dat de Core Web Vitals er aan…

3 jaar ago